Dzień Orgazmu
-
21 grudnia to Międzynarodowy Dzień Orgazmu. Bardzo przyjemne święto, które
doczekało się nawet swojej strony internetowej www.globalorgasm.org
Dniem który...
Gotujemy smacznie i zdrowo czyli... Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Czas na ugotowanie czegoś pysznego dla moich potworków.
Dzisiaj makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Ładnie się prezentuje i jest naprawdę pyszny.
A do tego dzieciaki, mimo że to szpinak, uwielbiają tak podany makaron i wcinają ze smakiem.
Danie jest smaczne, zdrowe, nie wymaga wielkich poświęceń w kuchni a przygotowuje się je w miarę szybko. Do tego wychodzi tanio, a obiad wystarczy dla całej rodziny, nawet tak licznej jak moja, czyli mnie i trójki moich cudownych potworków.
Dzisiaj makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Ładnie się prezentuje i jest naprawdę pyszny.
A do tego dzieciaki, mimo że to szpinak, uwielbiają tak podany makaron i wcinają ze smakiem.
Danie jest smaczne, zdrowe, nie wymaga wielkich poświęceń w kuchni a przygotowuje się je w miarę szybko. Do tego wychodzi tanio, a obiad wystarczy dla całej rodziny, nawet tak licznej jak moja, czyli mnie i trójki moich cudownych potworków.
To naprawdę świetny pomysł na obiad i wszystkim którzy jeszcze nie próbowali, polecam ugotować i zjeść taki obiad. Na pewno będziecie zadowoleni.
A pozostałym, tym którzy już znają smak makaronu ze szpinakiem i kurczakiem, mam nadzieję że narobiłam "smaka" ;)
Poniżej przepis i sposób przygotowania:
Składniki:
Poniżej przepis i sposób przygotowania:
Składniki:
- 1 filet z kurczaka podwójny
- 400 g makaronu tricolore [Lidl]
- 400 g mrożonego szpinaku, ja używam kostki Szpinak mrożony z śmietanką Green Grocer's [Lidl]
- 1 ser camembert czosnkowy
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy podsmażamy mięso pokrojone w kostkę z dodatkiem soli i pieprzu do czasu aż kurczak nabierze złotego koloru.
Następnie dodajemy do niego rozgniecione dwa ząbki czosnku oraz zioła prowansalskie i przykrywamy. W osobnym garnku rozmrażamy szpinak, gdy nabierze płynnej konsystencji dodajemy pokrojoną połowę sera camembert oraz dwa rozgniecione ząbki czosnku, pozostawiamy przykryty na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia sera co jakiś czas mieszając. Jeśli ktoś lubi mocno serowo, można dodać też zwykły żółty ser, starty na tarce. Jeżeli robimy świeży szpinak, lub mrożony bez śmietany, w trakcie rozmrażania, gdy nabierze płynnej konsystencji, należy dodać śmietany. Trzeba to robić z wyczuciem, dlatego niecierpliwym lub mniej doświadczonym polecam gotowy mrożony szpinak ze śmietaną w kostkach z Lidla.
Podając potrawę wykładamy makaron na talerz następnie dodajemy przygotowanego wcześniej kurczaka i polewamy według uznania szpinakiem. Drugą połowę camemberta kroimy i dekorujemy danie, kładąc kawałki na talerzu obok dania.
A teraz zabieramy się do jedzenia. Smacznego :)
Podając potrawę wykładamy makaron na talerz następnie dodajemy przygotowanego wcześniej kurczaka i polewamy według uznania szpinakiem. Drugą połowę camemberta kroimy i dekorujemy danie, kładąc kawałki na talerzu obok dania.
A teraz zabieramy się do jedzenia. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To Danie uwielbiam:) mmmmm aż chce się żyć i wołać o więcej :)
OdpowiedzUsuńStudenckie żarcie :D Tego typu tanimi miksturami to się przez cholerne 5 lat żywiliśmy ;) Ale fakt! wszystkie te makarony ze szpinakiem są smaczne ;)
OdpowiedzUsuń