Dzień Orgazmu
-
21 grudnia to Międzynarodowy Dzień Orgazmu. Bardzo przyjemne święto, które
doczekało się nawet swojej strony internetowej www.globalorgasm.org
Dniem który...
Coś na słodko czyli... Przepyszny makowiec mojej Babci
Makowiec według przepisu Babci |
Zawsze się udaje ;) I to jest w nim najlepsze.
A zatem moi drodzy, bierzemy się do dzieła...
Składniki:
- 4 jajka
- 300 ml mleka
- 100 g margaryny
- 50 g drożdży
- 500 g gotowej Masy makowej
- 1 kg mąki
Przygotowanie:
Wlewamy do garnka mleko i je podgrzewamy. W tym samym czasie w kolejnym garnku rozpuszczamy margarynę. Do wysokiej szklanki rozdrabniamy drożdże. Następnie zasypujemy dwoma łyżkami cukru oraz 150 ml ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia. Pozostała część mleka wraz z margaryną studzimy do ok 40°C. ¾ maki wsypujemy do wysokiego naczynia. Dodajemy 3 jajka i stopniowo wlewamy mleko i margarynę miksując mieszadłami świderki. Następnie dodajemy wcześniej przygotowany zaczyn drożdżowy. Całość miksujemy ok. 5 min. Ciasto wkładamy na posypaną uprzednio mąką stolnicę i rozwałkowujemy. Następnie smarujemy masą makową i zawijamy. Całość przekładamy do uprzednio przygotowanej blachy, ja osobiście używam blachy o wymiarach 14x40 cm.
Smarujemy margaryną, ale możemy również wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli zastanawiacie się co macie zrobić z czwartym jajkiem, to właśnie teraz dostaniecie rozwiązanie tej zagadki ;) Białkiem z jaka które nam pozostało smarujemy wierzch ciasta, które (Uwaga!!) wkładamy do nie rozgrzanego piekarnika w temperaturze 180°C na 45 min.
Smacznego moi drodzy :)
Składniki |
teraz tylko rozsmarować zwinąć i do pieca |
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Z okazji Święta Wielkanocnego
OdpowiedzUsuńżyczę Wam jajka smacznego,
śmigusa mokrego,
świąt pogodnych i radosnych
oraz rychłego przybycia wiosny;)